Културно- историско наследство

Скопската тврдина, честопати се нарекува тврдината Кале, или едноставно Кале (од Кале, од турскиот збор за 'тврдина'), е историски тврдина лоцирана во Скопје, главниот град на Република Македонија. Таа се наоѓа на највисоката точка во градот со поглед кон реката Вардар.

Fortress Kale Skopje

Спомен куќата на Мајка Тереза е посветена на хуманитарната и добитникот на Нобеловата награда за мир Мајка Тереза и се наоѓа во нејзиниот роден град Скопје, во Република Македонија. Спомен куќата е изградена на популарната улица Македонија во општина Центар, на самата локација на некогаш Пресвето срце Исусово - Римокатоличката црква, каде што била крстена Мајка Тереза

Monument of Mother Teresa Skopje

Музејот на македонската борба за самоопределување и независност - Музеј на жртвите на комунистичкиот режим е национален музеј на Република Македонија кој се наоѓа во главниот град Скопје. Изградба на музејот започнала на 11 јуни 2008 година, но за јавноста бил отворен на 20-годишнината од прогласувањето на независноста на 8-ми септември, 2011. Зградата се наоѓа помеѓу Археолошкиот музеј (во изградба), во Музејот на холокаустот на Македонија, Камениот мост на реката Вардар.

Museum of the macedonian struggle - Skopje